מה בא קודם – הביצה או התרנגולת? השמש או הירח? הלוגו או השם?
לאיזה תפוח התכוון המשורר… סליחה, המעצב?
האם התפתחות הלוגו באה בעקבות התפתחות החברה או להפך?
לפני הכול קצת היסטוריה:
אפל היא חברת הטכנולוגיה הגדולה בעולם (עובדה!). היא הוקמה ב- 1.4.1976 – מישהו אמר ראשון באפריל?..
החברה הוקמה על-ידי שני שותפים: סטיב ג'ובס, שהוא הבעלים של החברה עד היום (לסירוגין) וסטיב (Woz) ווזניאק.

עכשיו, אחרי שהחכמנו, ניגש לעניין:
לגבי הביצה והתרנגולת אני לא בטוח, אבל השם apple הגיע לפני הלוגו.
את השם הגה מקים החברה ג'ובס, אשר באותה תקופה דגל בפרוקטריאניזם (טבעונות שבבסיסה אכילת פירות בלבד). כמו בכל סיפור אגדה, ג'ובס הציע לחבריו להציע שם אחר ו.. אתם יודעים מה קרה בסוף.
גם מקינטוש – השם של סדרת המחשבים של החברה – קרוי על שם זן של תפוחים.
כפי שנאמר, עיצוב הלוגו נובע משם החברה ולכן הגיוני שהלוגו יהיה תפוח..
הלוגו המקורי מייצג את הרעיון העומד מאחורי חברת אפל עד היום: התפוח שהגיע מעץ הדעת, נפל על הראש של ניוטון (המקורי), ומסמל את הרעיון שנהגה. בלוגו (אם אפשר לקרוא ליצירה האומנותית הזו לוגו..) רואים איש יושב תחת עץ התפוח (הדעת), מעליו תפוח (…) ובידיו מחשב אפל, המקינטוש.
אחרי שהחבר'ה הבינו שכל ה"סיפור" הזה קצת מסובך, הוחלט להיעזר בשירותיו של רג'יס מק'נה – יועץ עסקי בכיר (האיש שכבר בשנות ה70 השתמש במילים כ"סטרט-אפ" ו"אקזיט"). מה ששרד מה"לוגו" המקורי היה רק התפוח.
מק'נה הוסיף ללוגו גם את הביס והצבעוניות שהייתה מזוהה איתו עד לשנות ה-2000.
הביס מסמל את הפיתוי: כשם שחווה פיתתה את אדם בסיפור המקראי, כך גם אפל מפתה את לקוחותיה בסיפור המודרני.
הצבעים הם צבעי הבסיס וגווניהם המוכרים כיום כ-RGB – ירוק, אדום, כחול. אלה מהווים את צבעי מסכי המחשב מאז ועד היום.
הרעיון של מק'נה עבד ככל הנראה, כיוון שרק בעקבות שינוי הלוגו החברה החלה להרוויח.
בינואר 2007 הציגה אפל לעולם את ה"אייפון". כדי להוסיף לתחכום ולחדשנות של החברה, גם הלוגו עבר טרנספורמציה על-ידי המאייר היפני האג'ימה סורייאמה. הלוגו החדש חללי יותר, עכשווי יותר ותלת מימדי יותר.
אפל, חברה המתהדרת בעיצוב לפני הכול בכל מוצריה, מעבירה עתה את אותה התחושה גם בלוגו שלה: נקי, מעוצב, עכשווי, מינימליסטי ו… בלתי נשכח.
התפתחות הלוגו של אפל האיצה את התפתחות החברה בשלב הקמתה. בהמשך, התהליך היה הפוך: התקדמות החברה היא זו שהובילה לשדרוג הלוגו.
אפל, כמו נייקי, לעולם לא תכתוב את שם החברה מתחת ללוגו כי…..פשוט אין צורך בכך.
ניפגש בפוסט הבא, על לוגו נוסף ששינה את פני הדברים.
שבוע מעולה
גיורא פלדמן, סטודיו פינגווין.




